Cercetătorii, filozofii și budiștii au căzut de acord în ceea ce privește activitatea tiranică a creierului nostru care dictează tot ceea ce se petrece în corpurile noastre și este singurul responsabil pentru stările de stres și anxietate pe care le experimentăm, deseori fără cauze exterioare reale.

Mai simplu spus, dacă nu intrăm într-o dispută asupra naturii eu-lui, noi suntem cei responsabili pentru imposibilitatea de a fi prezenți și de a nu ne lăsa purtați inconștient de conexiunile neuronale care dictează stări sufletești nedorite.

Și pentru că nu putem fi cu toții capabili să ne autocontrolăm, inventăm mijloace de control sau calmare. Astăzi, vă prezentăm o melodie de numai opt minute care se presupune că are capacitatea de a ne oferi starea de calm de care avem nevoie, realizatorii ei susținînd că e vorba de cea mai relaxantă melodie înregistrată vreodată. Într-o combinație de armonii, ritmuri și bași, melodia Weightless, creată de Marconi Union, ajută la încetinirea pulsului, la reducerea tensiunii arteriale și contribuie la diminuarea nivelului de cortizol din organism, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului.  Trupa britanică a lucrat împreună cu o echipă de specialiști în terapia sunetelor la crearea acestei melodii, care reușește să calmeze ritmul respirației și să reducă activitatea cerebrală.

Conform declarațiilor lui Lyz Cooper, fondatoarea British Academy of Sound Therapy, Weightless a fost creată pe principii științifice și muzicale cunoscute ca avînd, individual, efecte relaxante asupra minții. Melodia conține un ritm susținut care începe la 60 de bătăi pe minut și gradual scade la 50. Alegerea lor a fost determinată de dorința ca inima să își regleze automat bătăile după acest ritm. Pauzele dintre note au fost alese pentru a crea sentimente de euforie și comfort, iar în melodie nu există bucăți repetitive, ceea ce permite creierului să-și încetinească activitatea deoarece nu mai încearcă să previzioneze automat ritmul care urmează. Elementul final al melodiei îl reprezintă murmurul pe frecvențe joase folosite în cîntecele budiste.

În urma unui experiment efectuat pe un grup de 40 de femei care au ascultat Weightless, oamenii de știință au observat o reducere cu 65% a stării de anxietate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here