zmeu

Mereu m-am intrebat de unde vine energia copiiilor si de unde as putea lua si eu macar o mica particica. Sunt zile in care pur si simplu ma simt sfarsita de la toate activitatile zilnice si ma simt fara strop de energie, insa ma uit la copiii prietenelor mele care, desi au alergat toata ziua, inca mai au suficienta energie pentru a o face pana seara cand se pun la culcare. Si ma intreb … oare de unde au atata energie?

               Inca nu ma numar printre fericitele mamici insa am suficiente prietene care déjà au copii pentru a vedea ca pentru copii cuvantul oboseala nu exista printre cuvintele pe care le-au invatat déjà. O intamplare care mie mi s-a parut cel putin amuzanta ii are in centru pe cei doi baieti ai prietenei mele Elena, care ai putea spune ca sunt exact ca acei iepurasi pe baterii Duracell care nu se opresc nici o secunda. In una din vizitele pe care mi le-au facut, in decurs de cateva ore, nu au stat nici macar o secunda pe loc, lasandu-ma perplexa de cat de multa energie pot avea. Cei doi baietei, de 3 si 5 ani, m-au tinut intr-o continua alerta, deoarece la fiecare pas pe care il faceau ma speriam de numeroasele posibilitati pe care le aveau de a se lovi, de a cadea, iar eu eram cu inima cat un purice din minut in minut. Partea amuzanta in aceasta poveste o reprezinta mama lor care era de o calmitate iesita din comun, dupa parerea mea, care la un moment dat, vazandu-ma cat de agitata eram la fiecare zgomot pe care il auzeam, mi-a zis: „Draga mea, tu vezi cat de calma sunt eu? Stai linistita, ca nu vor pati nimic. Nu exista nici un pericol in aceasta casa pentru ei si in cazul in care se vor lovi, le va trece. Asa ca , te rog, hai sa iti bei cafeaua linistita, deoarece aceasta este starea lor permanenta”.

               Adevarul este ca majoritatea copiiilor sunt agitati din fire. Vor sa exploreze cat mai mult, vor sa afle lucruri noi, vor pur si simplu sa se joace. Si indiferent cat de multe jucarii au, fie ca sunt jucarii ieftine sau jucarii dintre cele mai scumpe, ei se vor plictisi imediat si vor reveni mereu la activitatea lor preferata, aceea de a alerga, de a se rostogoli, de a sari, etc. Partea buna in toata aceasta activitate este aceea ca fac foarte multa miscare care este benefica pentru ei si la sfarsitul zilei, dupa atata efort depus, probabil ca vor dormi si mai bine.

               Singurele momente in care cei doi baieti mai sus mentionati sunt cuminti si nu isi irosesc energia prin alergat sunt acelea in care construiesc. Au seturi de jucarii lego duplo si le place sa construiasca roboti, turnuri, castele si orice altceva legat de acest domeniu. Cand au luat piesele de construit, toata concentrarea lor este pe acest joc, spre bucuria parintilor.

               Nu mai retin daca si eu cand eram copil aveam atat de multa energie, dar tind sa cred ca eram mult mai cuminte. Cred ca va trebui sa ii intreb pe parintii mei. Intre timp, insa, daca cineva stie de unde pot lua macar 5% din energia unui copil, astept cu nerabdare sa imi spuna.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here