Etapele cercetarii penale:

  • Cercetarea penala si strangerea probelor (1)
  • Arestul si retinerea preventiva (2)
  • Punerea sub acuzare (3)
  • Pregatirea procesului de catre aparare (4)

Drepturile unei persoane acuzate:

  • trebuie sa fiti informat imediat cu privire la faptul ca s-a inceput cercetarea penala impotriva dumneavoastra, cu privire la infractiunea de care sunteti suspectat si la drepturile dumneavoastra procedurale;
  • pe parcursul fiecarei etape a procedurilor, aveti dreptul sa optati pentru un aparator sau sa solicitati acordarea de consultanta juridica din oficiu. Daca faptele sunt complexe, puteti solicita acordarea de asistenta juridica din oficiu pe tot parcursul procedurilor. In toate cazurile care necesita aparare obligatorie, vi se va atribui un aparator in orice caz daca nu numiti dumneavoastra unul. Daca nu vi s-a acordat asistenta juridica din oficiu, trebuie sa suportati costurile aparatorului atribuit.

Cele mai importante etape in care trebuie sa dispuneti de un aparator sunt:

  • sa va consultati dosarul;
  • sa emiteti observatii privind invinuirile aduse la adresa dumneavoastra sau sa nu pastrati tacerea;
  • sa solicitati obtinerea de probe;
  • sa atacati masurile luate de organele de urmarire penala sau de departamentul de cercetare penala, precum si hotararile instantei.

Organele de urmarire penala care conduc departamentul de cercetare penala sunt responsabile de desfasurarea cercetarilor. Acestea trebuie sa va informeze in orice caz ca faceti obiectul cercetarilor si motivul acestora. In plus, trebuie sa fiti informat ca, in calitate de invinuit, nu aveti obligatia de a da o declaratie si ca, daca dati o declaratie, aceasta poate fi utilizata ca proba impotriva dumneavoastra.

Nu este necesar sa aveti un avocat, cu exceptia cazurilor in care este obligatorie reprezentarea de catre un aparator. Cu toate acestea, indiferent daca sunteti arestat sau nu, aveti dreptul sa consultati oricand un avocat, daca doriti. (vezi avocati Sibiu). Daca va aflati in arest si cunoasteti numele unui avocat care doriti sa va apere, il puteti contacta direct sau prin intermediul politiei. Daca nu cunoasteti niciun avocat, puteti cauta avocati online si totodata verifica ce numar de procese castigate detin sau care sunt parerile celor care au mai lucrat cu cei gasiti, sau daca nu este cazul, puteti utiliza serviciul avocatilor din oficiu al asociatiei barourilor

            Politia are dreptul de a va perchezitiona hainele sau orice alte obiecte aflate in posesia dumneavoastra. Pentru orice examinare fizica suplimentara, este necesar acordul instantei si un ordin ulterior al procurorului public.

            In calitate de invinuit, aveti dreptul sa va consultati dosarul. Astfel, veti fi informat cu privire la probele impotriva dumneavoastra. In cazuri exceptionale, anumite parti ale dosarului pot sa nu fie accesibile pentru consultare. Aveti dreptul sa va prezentati oricand propriile probe.

            Va puteti apara impotriva oricarei masuri luate de departamentul de cercetare penala sau de organele de urmarire penala pe parcursul procedurilor de cercetare penala, depunand o contestatie in cazul in care considerati ca unul dintre drepturile dumneavoastra a fost incalcat.

Aveti dreptul sa inaintati cai de atac impotriva hotararilor judecatoresti la instanta superioara regionala, mai ales impotriva hotararilor care denota atingerea drepturilor fundamentale.

In procesele inaintea unui complet cu judecator unic sau a instantelor districtuale care presupun acuzatii penale nu este obligatorie desemnarea unui aparator. Cu toate acestea, puteti fi reprezentat oricand de un aparator la alegere sau puteti solicita atribuirea unui aparator in cazul in care cauza este una dificila.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here