Sindrom Down - Fundația Special Olympics din România

Fundația Special Olympics din România organizează cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, un eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Manifestarea va avea loc ȋn data de 21 martie, la Sala de Lupte a Liceului „Mircea Eliade” din București şi va cuprinde două competiții: inițiere motorie timpurie – pentru copiii cu vârstele între 2 și 8 ani și un traseu aplicativ de gimnastică pentru tinerii cu Sindrom Down. Evenimentul 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down este finanțat de către Fundaţia Vodafone Romȃnia.

„Un diagnostic nu trebuie să definească o persoană. Aceşti copii frumoşi şi complecşi au nevoie de acceptare, educare şi stimulare intelectuală. Programele noastre sunt gândite astfel încât să îi ajute să socializeze, să le dezvolte abilităţile de viaţă independentă şi să le dea încredere în propriul potenţial”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Evenimentul cuprinde două competiții: inițiere motorie timpurie – pentru copiii cu vârstele între 2 și 8 ani și un traseu aplicativ de gimnastică pentru tinerii cu Sindrom Down. Iniţierea motrică timpurie este un program special pentru copiii care îşi formează abilităţile pentru sport. Prin intermediul jocului, ȋn această activitate copiii descoperă părţile corpului, învaţă să sară peste obstacole şi fac exerciţii fizice de bază. La traseul de gimnastică participă copii şi tineri cu abilităţi deja formate. Ei parcurg un traseu stabilit care presupune sărituri, ocoliri de obstacole, târâre şi rostogoliri. Totul se face cu viteză, dar ţinând cont de posibilităţile fiecărui participant.

„Foarte multă lume trăiește cu prejudecăţi în ceea ce priveşte persoanele cu Sindromul Down, de aceea  principala problemă a acestor persoane este riscul de excluziune socială. 21 martie este o zi în care este important să înțelegem corect acest sindrom”, a declarat Viorel Mocanu, director sportiv Special Olympics România.

La eveniment sunt invitați să participe 100 de sportivi cu dizabilități intelectuale de la asociații, instituții și organizații neguvernamentale din București: Asociația Sindrom Down București, Asociația Down Plus București, Asociația Be a Butterfly, Fundația Mână de Lucru, Asociația Mihai, Asociația Terapii București, Asociația Infantia, Asociația Înotătorilor cu Sindrom Down, Asociația Angels Down Friends, Asociația Hoffnung, Grup Independenți Ghițulescu precum și sportivi neafiliați.

Ca de fiecare dată, sportivii participanţi vor fi evaluaţi din punct de vedere al stării de sănătate prin măsurarea tensiunii și a glicemiei în cadrul proiectului „Sportivi Sănătoși – Close the Referral Loop” (Închiderea Lanțului de Recomandări) care face parte din programul Mobile for Good al Fundaţiei Vodafone România.

Evenimentul 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down de la București face parte din proiectul „Integrarea Socială prin Sport a Persoanelor cu Dizabilități Intelectuale”. În cadrul acestui proiect au loc evenimente sportive locale, regionale și naționale pentru un număr de 915 persoane cu dizabilități intelectuale, cu implicarea a 450 de voluntari, 200 de membri ai familiilor și antrenori. Partenerul Fundației Special Olympics din România este Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. Proiectul se desfăşoară in perioada 1 aprilie 2015 – 20 aprilie 2016 şi este finanțat cu 30.000 de euro, din care 27.000 de euro reprezintă contribuția Fundației Vodafone România.

Despre Fundaţia Vodafone România şi Mobile for Good

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 18 ani de activitate Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi a genera schimbarea în societate.

Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează un număr de 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 2,9 milioane de euro şi care se adresează unui număr total de 30.227 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here